Psoriasis wordt erkend door de Wereld Gezondheidsorganisatie

Beleidsmakers worden opgeroepen om voorlichting over psoriasis en toegang tot behandelingen voor psoriasis te verbeteren.

15.09.2015   |   08:00 CET

De Wereld Gezondheidsorganisatie (World Health Organization, WHO) heeft psoriasis erkend als een ernstige niet-overdraagbare ziekte waarvoor meer bewustzijn en betere zorg nodig zijn. Voor de 125 miljoen mensen met psoriasis over de hele wereld brengt deze erkenning de hoop dat overheden verbeteringen zullen doorvoeren in de voorlichting over deze ziekte en de toegang tot effectieve behandelingen.

“Deze erkenning is een heel belangrijke stap”, zei Dr. Mahira El Sayed, professor van dermatologie, venerologie en andrologie bij Ainshams University in Caïro. “Overheden over de hele wereld moeten het belang van psoriasis als ziekte en het verband met andere aandoeningen erkennen.”

Hoewel sommige mensen psoriasis enkel als een cosmetische aandoening zien, kan ernstige psoriasis de levensduur verminderen met gemiddeld 3,5 jaar voor mannen en 4,4 jaar voor vrouwen.

“Psoriasis is een ontstekingsziekte die niet alleen de huid aantast”, zegt El Sayed. “De bloedvaten zijn bijvoorbeeld ook betrokken, en de ziekte is nauw verwant aan suikerziekte.”

Andere gerelateerde aandoeningen zijn hartaanvallen, zweren en milde leverziekte. En volgens de National Psoriasis Foundation lijdt tot 30 procent van patiënten met psoriasis ook aan artritis psoriatica.

Volgens recente onderzoeken nemen de kansen op gerelateerde aandoeningen toe met de leeftijd van de patiënt en de ernst van de ziekte. Van de patiënten die ouder zijn dan 65 jaar, heeft bijna de helft ten minste drie gerelateerde aandoeningen.

Met de ontwikkeling van nieuwe en effectieve therapieën voor de ziekte, bekijken onderzoekers nu of vroegtijdige behandeling zou kunnen helpen bij het verminderen van gerelateerde aandoeningen bij patiënten en de kosten van de gezondheidszorg.

De gerelateerde aandoeningen verhogen de totale zorguitgaven. Het behandelen van patiënten met meerdere chronische ziekten kost tot zeven keer meer dan het behandelen van patiënten met maar één ziekte, volgens het Agency for Healthcare Research and Quality. Mensen die leven met psoriasis hebben bijna twee keer zoveel kans om in het ziekenhuis opgenomen te worden met een besmettelijke ziekte dan anderen.

“Psoriasis is rechtstreeks gekoppeld aan hogere kosten voor de gezondheidszorg en heeft een directe impact op productiviteit”, aldus Mario Ottiglio, directeur gezondheidsbeleid bij de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations. “Dus de economische impact is relevant.”

De  WHO erkent de gerelateerde aandoeningen waar mensen met psoriasis aan lijden, en moedigt overheden aan om sociaal stigma en discriminatie te verminderen. Met deze erkenning van de WHO weten overheden wat zij kunnen doen en is het tijd om actie te ondernemen om de mensen met psoriasis te ondersteunen.

Voor meer informatie over recente vooruitgang in de behandeling van psoriasis, kunt u ons rapport Ontwikkelingen in beheer van psoriasis lezen.