Blog Archives

Posted on by

Van 2 – 5 oktober 2018 nam Celgene deel aan de World of Technology & Science 2018 (WoTS). Meer dan 22.000 mensen bezochten dit grote evenement in de Jaarbeurs in Utrecht.

Tijdens de WoTS vond de wereldpremière plaats van Celgene´s Healthcare´s Great Expedition, een innovatieve en interactieve ervaring over innovatie in de gezondheidszorg. Gedurende de vier dagen van de WoTS reisden honderden bezoekers met ons mee, deelden hun mening, gingen in gesprek met onze medewerkers en namen deel aan de interactieve onderdelen van onze booth.

De film ´This is Axiom´ vertelt het verhaal van een astronaute die verdwaald is in de ruimte en vecht voor een kans om terug te keren naar huis. Haar verhaal en dat van de mensen die werken om haar thuis te krijgen, dient als een metafoor voor de gecompliceerde besluitvorming in de gezondheidszorg. In de pricing simulatie werden onze bezoekers de directeur van een farmaceutisch bedrijf en moesten zij besluiten nemen over de prijs van een nieuw medicijn en toekomstige investeringen. In het productie spel gingen onze bezoekers de strijd met elkaar aan om een nieuw medicijn naar patiënten te brengen, waarin zij alle fasen doorliepen van ontdekking via ontwikkeling en productie tot toegang. Tijdens hun tocht kwamen zij zowel kansen als obstakels tegen die inzicht gaven in hoe de ontwikkeling van geneesmiddelen in het echt verloopt.

Bezoekers konden stemmen op een aantal vragen die relevant zijn in het huidige debat over gezondheidszorg en Geneesmiddelen. Zo konden zij hun mening geven over de vraag wat volgens hen de grootste invloed heeft op de prijs van geneesmiddelen. De overgrote meerderheid van de bezoekers koos hier voor het antwoord ´uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling´. ´Overheidsbeleid´ volgde, op grote afstand, als tweede.

Tijdens de gesprekken met de bezoekers kwamen we erachter dat velen al wisten dat het niet de reeds gemaakte R&D uitgaven de prijs van geneesmiddelen bepalen, maar dat de benodigde toekomstige R&D uitgaven de prijs van medicijnen beïnvloedt. Celgene herinvesteert jaarlijkst bijna 40% van de omzet in R&D waardoor we op dit moment meer dan 50 nieuwe geneesmiddelen in ontwikkeling hebben.

De stemmen op onze tweede vraag waren gelijker verdeeld over de mogelijke antwoorden. We vroegen het publiek wat volgens hen de grootste uitdaging is bij het ontwikkelen van nieuwe behandelopties. ´De wetenschappelijke uitdaging´ kreeg de meeste stemmen, direct gevolgd door ´hoge kosten´ en ´hoge risico´s´.

Er is geen goed of fout antwoord op deze vraag, alle drie de antwoorden bevatten een kern van waarheid. Veel bezoekers gaven aan dat zij in hun werk betrokken waren bij wetenschappelijk onderzoek. Zij deelden hun ervaringen over de dilemma´s en barrières die zij daarin dagelijks tegenkwamen.

Het doorzettingsvermogen van deze onderzoekers is cruciaal voor innovatie. Niet alleen ten aanzien van geneesmiddelen, maar ook in tal van andere gebieden.

Healthcare´s Great Expedition gaat niet om ons. Het gaat om het belang van innovatie voor de toekomst van de gezondheidszorg en om de rol die alle stakeholders hebben in het behouden van ruimte voor deze noodzakelijke innovatie. Om dit voor elkaar te krijgen moeten betrokken partijen met elkaar samenwerken. Echte samenwerking vereist begrip voor elkaars standpunten en perspectieven. Dat is ook de reden dat de film. ´This is Axiom´ de verschillende perspectieven in beeld brengt van alle partijen die betrokken zijn bij een complexe besluitvorming. Dat is bovendien de reden dat we verschillende belangrijke betrokkenen uit de gezondheidszorg een podium hebben geboden op onze booth. Een podium om te vertellen over hun ambities, uitdagingen en oplossingen. We mochten de volgende partijen verwelkomen: een patient advocate, een strategisch zorgverkoper van een ziekenhuis en een verpleegkundige die ook manager was van de poliklinieken van een van de grootste ziekenhuizen in Nederland.


Kijk een korte compilatie film met daarin de highlights van
Healthcare´s Great Expedition op WoTS 2018.

We hebben genoten van deze vier dagen waarin we uitgebreid van gedachten hebben kunnen wisselen met heel veel mensen. Onze bezoekers hebben ons geïnspireerd met hun verhalen en meningen. Onze gastsprekers hebben bijgedragen aan meer begrip voor elkaars perspectief binnen de gezondheidszorg.

De WoTS was de eerste etappe van onze expeditie. We brengen deze expeditie nog naar vele andere locaties, om een bijdrage te leveren aan een gezamenlijke en houdbare oplossing voor de dilemma´s in de gezondheidszorg.

Posted on by

Celgene geeft haar medewerkers daarom de mogelijkheid zich onder werktijd actief in te zetten op het maatschappelijk vlak op een manier die bij hen past. Uit een enquête bleek dat de medewerkers zich graag wilden verbinden aan een kleinschalig project waar ze echt een verschil kunnen maken. Hierbij werd ook een voorkeur uitgesproken voor het opbouwen van een langetermijnrelatie met zowel de organisatie, als de mensen die daardoor geholpen worden. We zijn daarom een samenwerking aangegaan met de King Arthur Groep.

De King Arthur groep biedt ondersteuning aan mensen met dementie. Samen met de deelnemers en hun omgeving gaan ze op zoek naar zorg die aansluit bij de wensen en behoeften van zowel degene met dementie als van de partner, familie en/of mantelzorgers. Daarnaast beschikken ze over verschillende ontmoetingscentra in o.a. Amersfoort, Soest, Hilversum en Utrecht. De deelnemers kunnen daar de hele dag actief zijn met diverse activiteiten.

De medewerkers van Celgene zijn het hele jaar door actief vooral op de locatie in Soest. Iedere medewerker krijgt de mogelijkheid zichzelf in te zetten op een manier die bij hem of haar past. Er gaan mensen mee tijdens uitjes, mensen helpen met het bereiden van een lunch, high tea en het bakken van pannenkoeken. Gewoon spelletjes doen of kletsen met de deelnemers is natuurlijk ook heel gezellig. Daarnaast is er een vrij grote groep klussers die een aantal keer per jaar samen een project aanpakt, zoals het bouwen van een tuinhuis, garderobekast, schilderen van muren of onderhoud van de tuin.

Het zijn altijd dagen waar naar uitgekeken wordt en waar je met een voldaan gevoel weer op terug kan kijken. Celgene hoopt dan ook deze samenwerking nog lang te kunnen voortzetten.

Posted on by

Celgene werkt onvermoeibaar aan haar missie om de levens van patiënten wereldwijd te verbeteren. Dit doen we niet alleen door innovatieve geneesmiddelen beschikbaar te stellen, ook de zorg voor het verbeteren van onze patiënteninformatie hoort hierbij. De patiëntenfolders van Otezla zijn nu ook beschikbaar in het Engels, Turks en Arabisch. Deze folders zijn digitaal te downloaden op de website www.otezla.nl voor zowel beroepsbeoefenaren als patiënten:

Bent u beroepsbeoefenaar?:

  • Kies in het hoofdmenu van otezla.nl voor ´Bent u arts of apotheker´ en log in met uw MediAccess code.

Bent u patiënt?:

  • Kies in het hoofdmenu van otezla.nl voor ´Gebruikt u Otezla?`en log in met uw inloggegevens. Bezoekt u de website voor de eerste keer? Dan dient u zich eerst aan te melden, hiervoor heeft u de EMA code van uw Otezla verpakking nodig, zie voor een uitgebreide instructie de uitleg op de website.

De digitale versies van de folders zijn tevens via onze afdeling medical information beschikbaar (medinfo.nl@celgene.com).

Otezla is een orale PDE4 remmer voor patiënten met psoriasis en/of artritis psoriatica waarbij een eerste systemische therapie ontoereikend is.

Posted on by

 
Lange tijd deed Élodie Laurent niets liever dan het maken van patisserie voor de bezoekers van haar Franse café. Maar die vreugde werd weggenomen door iets waar zij geen controle over had: psoriasis.

Ze heeft de duidelijke fysieke symptomen van de ziekte, zoals de rode, schilferige vlekken op haar gezicht en armen en jeuk. Een kijkje in haar dagelijkse leven toont ook de emotionele en psychologische last die deze immuun-ontstekingsziekte veroorzaakt: ze is zelfbewust over haar uiterlijk, verbeeldt haar ziekte veel erger dan het is en probeert haar familie en vrienden te mijden. Nadat ze gedwongen wordt haar baan als banketbakker op te geven, leidt ze een eenzaam en geïsoleerd bestaan in Londen.

Élodie is de hoofdpersoon van de nieuwe korte film Millefeuille (A Thousand Leaves), gespeeld door Anne Parillaud. Ook al is zij een fictief karakter, haar verhaal is geïnspireerd door alle mensen die wereldwijd lijden aan psoriasis en artritis psoriatica. De film werd geproduceerd om aandacht te vragen voor de soms verborgen last van psoriasis.

Millefeuille, Elodie weerstaat

In Millefeuille (duizend bladeren), ontwijkt Élodie in eerste instantie de warme vriendschap van Holly, vanwege de emotionele effecten van haar psoriasis

 

Meer dan 100 miljoen mensen wereldwijd, waaronder ongeveer 300.000 mensen in Nederland, hebben psoriasis. Naast de effecten op de huid, is het waarschijnlijk dat 30 procent van deze mensen ook artritis psoriatica ontwikkelt, wat kan leiden tot pijnlijke gezwollen gewrichten en een verlies van fysiek functioneren. De last van de ziekte wordt vaak verborgen; mensen met psoriasis zoals Élodie dragen lange mouwen en hoeden om de plekken op hun huid strategisch te bedekken om deze te verbergen voor vrienden en familie. Symptomen als jeuk kun je niet verstoppen, en deze zijn vaak enorm belastend voor patiënten zoals we zien in de film.

“Millefeuille is een accurate weergave van de ervaringen van mensen met psoriasis”, aldus Nikhil Yawalkar, een dermatoloog in het Universitair Ziekenhuis van Bern in Zwitserland, die heeft opgetreden als adviseur bij deze film. “Veel mensen met psoriasis isoleren zichzelf vanwege een diep gevoel van schaamte en een laag zelfbeeld, zoals te zien is bij Élodie.”

Dat volgt ook uit enquêtes van de National Psoriasis Foundation tussen 2003 en 2011: 88 procent van de mensen met psoriasis gaf aan dat hun ziekte van invloed was op hun emotionele welbevinden. De meeste mensen met psoriasis gaven aan gevoelens van woede, frustratie en machteloosheid te ervaren als gevolg van hun ziekte.

Millefeuille, Holly's begrip

Met behulp van Holly´s begrip en acceptatie hervindt Élodie haar passie voor patisserie en het leven

De film geeft ook een hoopvolle boodschap aan mensen met psoriasis. Wanneer Élodie bevriend raakt met Holly, een extraverte jonge buurvrouw, vindt ze begrip en acceptatie. Ze komt erachter dat Holly een ´millefeuille´ (een Frans gebakje dat lijkt op een tompoes) is: diep, zoet en met vele lagen. Holly helpt Élodie haar passie voor patisserie hervinden.

Millefeuille geeft herkenning en erkenning en is groots in haar eenvoud

“De film Millefeuille is prachtig, ontroerend en zeer indringend” aldus Ria Bloemberg-Lubbers van de Psoriasis Vereniging Nederland. “Doordat de film gericht is op het persoonlijke verhaal van Élodie en geen gebruik maakt van onnodige lawaai- en kleureffecten, wordt de boodschap die de film wil uitdragen juist heel groots. Millefeuille geeft herkenning en erkenning voor mensen met psoriasis en artritis psoriatica en is groots in haar eenvoud.”

De film, geproduceerd door middel van een samenwerking tussen Celgene, Bedrock Multimedia en Turtle Canyon Films, heeft in Nederland deel uitgemaakt van een brede campagne in het kader van Wereld Psoriasis Dag 2016, getiteld ´Omarm Psoriasis´. Deze campagne is gericht op het vergroten van de publieke kennis en acceptatie van mensen met psoriasis en is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) in samenwerking met patiëntenverenigingen en partners uit de farmaceutische industrie, waaronder Celgene.

Frans Meulenberg, directeur van de NVDV, licht toe waarom Millefeuille goed past binnen deze bredere publiekscampagne rondom psoriasis: “Millefeuille is een ontroerende film die laat zien hoe veel invloed psoriasis kan hebben op iemands (sociale) leven. Iedereen heeft aanraking en sociaal contact nodig, ook mensen met psoriasis. Millefeuille brengt deze boodschap haarscherp over. Ik hoop dan ook dat heel veel mensen deze film kijken, zodat er meer begrip komt voor mensen met psoriasis en zij er bij kunnen horen.”

 

Meer informatie over Omarm Psorasis vindt u via de campagnewebsite.

Posted on by

Het is belangrijk om kennis over kanker te verspreiden. Op 4 februari 2014 is het Wereld Kanker Dag, een initiatief dat geleid wordt door de Union for International Cancer Control (UICC) in Genève. In 2014 is het doel de mythes over kanker te ontkrachten. Enerzijds door mensen informatie te geven over kanker in het algemeen, anderzijds door misvattingen over de ziekte weg te nemen.

Celgene is een supporter van UICC, en juicht hun inspanningen toe om “de mythes te ontkrachten” die bestaan rondom kanker. Wij erkennen de noodzaak om over kanker te praten en moedigen iedereen aan om mee te doen.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) krijgen elk jaar 12,7 miljoen mensen over de hele wereld te horen dat ze kanker hebben. Wereldwijd stierven in 2008 ongeveer 7,6 miljoen mensen door een vorm van kanker. Kanker raakt wereldwijd mensen van alle leeftijden. Het verspreiden van bewustzijn en het verbeteren van behandelingsmogelijkheden maakt geen deel uit van de Millennium Development Goals voor 2015 van de Verenigde Naties.

Vaak wordt gedacht dat kanker een ziekte is die alleen oudere mensen in ontwikkelde landen treft.  Echter, de World Health Organization (WHO) schat dat ongeveer 70 procent van de sterfgevallen als gevolg van kanker in 2008 plaatsvond in landen met lage en gemiddelde inkomens. In 2030 zal een groot gedeelte van de geschatte 21,4 miljoen nieuwe gevallen van kanker plaatsvinden in ontwikkelingslanden. Op dat moment zal de wereldwijde kankerzorg een geschat bedrag van USD 458 miljard per jaar kosten.

Het goede nieuws is dat tegenwoordig meer soorten kanker wel effectief behandeld kunnen worden, waardoor jaren toegevoegd kunnen worden aan het leven van patiënten. Sinds 1990 is de sterfte aan kanker afgenomen met meer dan 22 procent, en het aantal mensen dat de ziekte overleeft en langer leeft is meer dan verdubbeld. Nieuwe innovatieve geneesmiddelen ontwikkeld door farmaceutische en biotechnologische bedrijven hebben sinds 1990 geholpen bij het redden van 43 miljoen levensjaren. Doordat patiënten langer leefden en een bijdrage leverden aan de maatschappij, heeft dat geleid tot USD 4,7 triljoen aan extra inkomsten. Daarnaast is de overleving van kanker verdubbeld sinds 1990 – van 6 miljoen naar 13 miljoen.

Maar het werk om alle soorten kanker te genezen is nog lang niet voltooid. Daarom heeft Celgene als prioriteiten het ontwikkelen van samenwerkingsverbanden met verschillende organisaties, het onderzoeken en op de markt brengen van innovatieve behandelingen, en het helpen van patiënten om toegang te krijgen tot geneesmiddelen die ze nodig hebben. Niet alleen op Wereld Kanker Dag, maar het hele jaar door. “Een enkele dag is nooit genoeg”, aldus Joel Beetsch, vicepresident van Patient Advocacy bij Celgene. “Hoe breid je die dag uit naar nog 364 dagen?”

Als Beetsch in een kamer zit met sommige van zijn externe partners, denkt hij vaak aan de patiënten die ze vertegenwoordigen. “Wij proberen om de partners van onze patiënten te zijn”, zei hij. “Wat kunnen wij doen om het leven van één patient, of duizenden patiënten, te beïnvloeden?”

Een van de manieren waarop Celgene helpt bij het ondersteunen van patiënten is via het Innovation Impact Awards-programma. Het programma geeft erkenning aan effectieve, innovatieve en succesvolle initiatieven en prestaties van Amerikaanse organisaties. Het betreft organisaties zonder winstoogmerk die zich richten op de behoeften van patiënten, verzorgers en gezondheidszorgaanbieders in de huidige uitdagende gezondheidszorgomgeving.  De Innovation Impact Awards zijn gericht op de erkenning van de significante bijdragen van patiëntenorganisaties en professionele organisaties aan patiëntenbehandeling en –zorg. Daarnaast zorgen deze awards ook voor een sterkere naamsbekendheid van de prijswinnende programma’s, wat bijdraagt aan het in stand houden, uitbreiden en herhalen van die waardevolle initiatieven.

Aangezien kanker een wereldwijd gezondheidsprobleem blijft, zal Celgene zich blijven inzetten om nieuwe behandelingen te ontwikkelen die kunnen helpen bij het verbeteren van de levens van kankerpatiënten over de hele wereld.

Celgene wil bijdragen aan de volksgezondheid door middel van wetenschappelijk onderzoek en en innovatieve geneesmiddelen. Celgene belooft het belang van de patiënt altijd voorop te plaatsen.

Jessica Cybrowski, manager patiëntondersteuning bij Celgene Patient Support in Berkeley Heights, N.J. (VS) komt op haar werk elke dag uitdagingen tegen. Ze helpt patiënten bij het vinden van hun weg in de vergoedingen van zorgverzekeraars, zodat ze toegang hebben tot de geneesmiddelen die ze nodig hebben. In de jaren dat ze bij het bedrijf werkt, heeft Jessica talloze patiënten kunnen helpen om toegang te krijgen tot hun geneesmiddelen. “Ik heb vakkennis die praktisch en écht is”, zegt ze. “Mijn team en ik helpen de patiënten in hun strijd tegen kanker. Er is niets dat meer voldoening geeft.”

Van het helpen van mensen om hun geneesmiddelen te krijgen tot het gebruiken van geavanceerde wetenschappelijke technologie om nieuwe behandelingen te ontdekken; Celgene´s ondernemersgeest, op samenwerking gerichte cultuur en toewijding aan zeldzame ziekten creëren een uniek platform voor het bereiken van resultaten voor de patiënt. Wij groeien en ontwikkelen op elk niveau.

Passie, innovatie en lef zitten vanaf het begin in de genen van het bedrijf. “Op onze weg naar een succesvol bedrijf zijn wij onverwachte obstakels tegengekomen. Maar onze mensen hadden het lef om deze obstakels om te zetten in kansen en deze aan te grijpen, en hadden de visie om obstakels niet alleen te omzeilen maar ze om te zetten in nieuwe benaderingen en vooruitgang”, aldus voormalig voorzitter en algemeen directeur Sol J. Barer, PhD. Op basis van deze principes is Celgene toonaangevend geworden in het leveren van geneesmiddelen aan patiënten die geen andere behandelmogelijkheden hadden. Dit hebben wij bereikt door te blijven zoeken naar antwoorden op wetenschappelijke vraagstukken en door onvermoeibaar te werken aan het verbeteren van de levens van patiënten over de hele wereld.

Door risico’s te nemen en door fors te investeren in onderzoek & ontwikkeling kan Celgene patiënten keuzes bieden die hun kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Het op de markt brengen van thalidomide voor patiënten met ernstige zeldzame ziekten die weinig behandelmogelijkheden hadden, was misschien wel het ultieme voorbeeld van hun onverschrokkenheid. Met doorzettingsvermogen en creativiteit zette Celgene dit bekritiseerde geneesmiddel om in nieuwe hoop voor patiënten die hulp nodig hadden.

Anita Atema, algemeen directeur van Celgene Nederland, onderstreept het belang van onderzoek en ontwikkeling. “Door onze geneesmiddelen zijn soms levensverwachtingen verdubbeld, is de kwaliteit van leven vaak zichtbaar verbeterd of is er voor het eerst een behandeling beschikbaar. Daar laten wij het niet bij. Wij zoeken continu naar nieuwe behandelingen en investeren daarom ruim 30% van onze omzet in onderzoek en ontwikkeling.”

Joel Beetsch, vice-president van Patient Advocacy, is onder de indruk van de openheid van het bedrijf. Hij merkt op dat de typische bureaucratische beperkingen van grotere organisaties bij Celgene afwezig lijken te zijn. Hij zei “Het is een maak-het-waar cultuur”.

Of het nu gaat om het leveren van innovatieve therapieën aan opkomende markten waar de nodige infrastructuur nog ontbreekt, of om het verkrijgen van wettelijke goedkeuring voor nieuwe behandelingen van zeldzame ziekten. Als ze een obstakel tegenkomen, werken collega’s samen om een oplossing te vinden voor het probleem. En ze nemen ook de tijd om successen te vieren. “Iedereen bij Celgene heeft dezelfde focus: patiënten helpen om de geneesmiddelen te krijgen waarvan hun arts denkt dat ze de kwaliteit van hun leven kunnen verbeteren of behouden”, aldus Jessica. “Wij weten dat wij allemaal op de één of andere manier bijdragen om patiënten te helpen bij het krijgen wat ze nodig hebben.  Het is een missie die ons verbindt, en dat geeft op zichzelf al voldoening.”

Onze medewerkers zijn ook buiten werktijd betrokken bij allerlei maatschappelijke initiatieven. Zo heeft Celgene Nederland een meerjarige samenwerking opgezet met de King Arthur Groep. De King Arthur Groep organiseert kleinschalige ondersteuning en activiteiten voor mensen met dementie. Daarbij staat voorop dat het aanbod aansluit bij de behoeften van zowel degene met dementie als de partner, familie en/of mantelzorgers. Celgene medewerkers krijgen ieder jaar de mogelijkheid om als vrijwilliger bij te dragen aan verschillende activiteiten van de King Arthur Groep.

Ook heeft Celgene Nederland een bijdrage geleverd aan een organisatie die zich inzet voor het geven van taallessen aan vluchtelingen die in Utrecht worden opgevangen. Wij hebben hen geholpen door materialen aan te leveren die zij nodig hebben voor het geven van hun lessen, zoals woordenboeken.

Celgene doet zaken op basis van integriteit, ethiek, heldere besluitvorming, respect voor het milieu, en gedrag dat onze bedrijfscultuur weerspiegelt. Wij spannen ons voortdurend in om onze economische, sociale en milieuprestaties te verbeteren. Denk daarbij aan nieuwe methoden om patiënten te helpen en hun belangen te behartigen, aan goede interactie tussen medewerkers en management, en aan hulp bij nieuwe programma’s in lokale gemeenschappen. Een heel concreet voorbeeld is het interne Celgene ´green team´, dat via allerlei initiatieven continu bijdraagt aan een milieuvriendelijke bedrijfsvoering.

Volgens Jan Koedam, medisch directeur van Celgene Nederland, zit creativiteit van medewerkers die samenwerken aan een gezamenlijk doel in de genen van Celgene. “Onze mensen maken het verschil. Ze zijn zeer getalenteerd en gemotiveerd om buiten de gebaande paden te denken. Ze zijn betrokken omdat ze achter onze missie staan.”

Ons verhaal gaat over onvermoede kansen. Over het lef en de visie om die kansen te verzilveren en om te zetten in vooruitgang. Wij hopen dat wij enkele van de meest ernstige ziekten van de 21e eeuw kunnen omzetten in beheersbare aandoeningen.

Posted on by

Leishmaniasis. De ziekte van Chagas. Lymfatische filariasis. Dit zijn ziekten waar de gemiddelde persoon in een geïndustrialiseerd land waarschijnlijk nog nooit van heeft gehoord. Maar ze treffen een miljard mensen over de hele wereld rechtstreeks en dreigen miljoenen meer te infecteren.

Er zijn ongeveer 17 verwaarloosde tropische ziekten (neglected tropical diseases/NTD) die miljarden mensen treffen in ontwikkelingslanden, vooral mensen in krottenwijken en boeren. “Meer dan de helft van de wereldbevolking loopt risico op het krijgen van verwaarloosde overdraagbare tropische ziekten, of heeft momenteel zo’n ziekte”, aldus Jerome B. Zeldis, MD, PhD, algemeen directeur van Celgene Global Health en medisch directeur van Celgene, op het World Orphan Drug Congress Europe in 2011.

Ondanks de wijdverspreide aard van NTD’s, zijn veel van de geneesmiddelen die ervoor gebruikt worden oud of hebben ernstige bijwerkingen. Het zou beter zijn als er opties waren die minder bijwerkingen hebben en daarnaast effectiever, goedkoper en eenvoudiger in te nemen zijn. Ook moeten deze geneesmiddelen goed tegen hoge temperaturen en vochtigheid kunnen. 

Helaas krijgt onderzoek naar NTD’s niet zoveel financiering als de drie grote tropische ziekten: HIV / AIDS, malaria en tuberculose, die fors worden ondersteund door het internationale financieringsinstituut The Global Fund. Verwaarloosde tropische ziekten zijn traditiegetrouw ook geen focus geweest voor de meeste grote farmaceutische bedrijven, voornamelijk omdat ze weinig tot geen winst opleveren. 

Maar het begint er langzaam beter uit te zien. In 2012 doneerde de Bill and Melinda Gates Foundation USD 363 miljoen gedurende vijf jaar om te helpen met programma’s voor onderzoek en distributie van geneesmiddelen voor verwaarloosde tropische ziekten. Veel farmaceutische bedrijven helpen mee door het doneren van geneesmiddelen. Het lijkt erop dat veel mensen eindelijk de behandelingen zullen krijgen die ze wanhopig nodig hebben. “Ik ben ervan overtuigd dat voor het einde van dit decennium bijna al deze ziekten uitgewist of beheerst kunnen worden”, aldus Margaret Chan, directeur-generaal van de World Health Organization (WHO) volgens Reuters.

Celgene Global Health (CGH), een divisie van Celgene Corporation die in 2009 werd opgericht, begrijpt dat ziekte mensen kan belemmeren om mee te doen in het dagelijks leven. CGH gelooft dat haar betrokkenheid bij patiënten ook voor de mensen in ontwikkelingslanden moet gelden. Het leveren van levensreddende behandelingen en het deelnemen aan samenwerkingsverbanden binnen de gezondheidszorg zijn cruciaal voor het bevorderen van wereldwijde welvaart.

CGH werkt met samenwerkingsverbanden voor productontwikkeling, non-gouvernementele organisaties (NGO’s), academische instellingen en andere organisaties om het potentieel van onze stoffen te bepalen voor gebruik bij het behandelen van verwaarloosde ziekten. Er lopen momenteel verschillende projecten die zich in verschillende stadia van ontwikkeling bevinden. Huidige programma’s richten zich op leishmaniasis, Afrikaanse trypanosomiasis, de ziekte van Chagas, malaria, lymfatische filariasis, tuberculose, virale hemorragische koortsen, HIV, en Kaposi sarcoom.

Op basis van de ervaringen met thalidomide en andere geneesmiddelen, werkt Celgene samen met het U.S. Agency for International Development (USAID), de Indiana University en het Academic Model for Providing Access to Healthcare (AMPATH) om veilige toegang te ondersteunen tot levensreddende behandelingen die risico’s met zich meebrengen. AMPATH werkt momenteel in Kenia om medisch personeel op te leiden en om systemen voor de veiligheid van de patiënt, de veiligheid van apotheken en distributiecontrole te verbeteren. 

Het doel van de samenwerking tussen farmaceutische bedrijven en wereldgezondheidsorganisaties is ervoor te zorgen dat meer mensen met NTD’s de behandelingen krijgen die ze nodig hebben. “Misschien beginnen mensen zich in de loop van dit decennium wel af te vragen of deze ziekten nog wel verwaarloosde ziekten genoemd moeten worden”, zei Bill Gates in 2012 tijdens Uniting to Combat NTDs. “Als wij onze mijlpalen blijven halen, gaan wij ze misschien gewoon tropische ziekten noemen.”

Hoewel er hoop is, moet er nog veel werk verricht worden om verwaarloosde tropische ziekten te verslaan. Tijdens het World Orphan Drug Congress Europe in 2011 zei dr. Zeldis dat hij vindt dat het onaanvaardbaar is dat NTD’s genegeerd worden en spoorde hij bedrijven aan om te helpen waar ze maar kunnen. “De patiënten wachten en dat zijn heel veel mensen.”

Voor de allereerste keer wordt op 13 november 2014 de werelddag voor alvleesklierkanker gehouden. Hoewel de maand november in sommige landen traditiegetrouw wordt gezien als maand voor bewustzijn over alvleesklierkanker, wordt dit momenteel niet wereldwijd erkend. De schatting is dat over de hele wereld jaarlijks 337.872 mensen de diagnose alvleesklierkanker zullen krijgen, en 330.372 mensen zullen elk jaar aan deze ziekte sterven.  De wereldwijde vijfjarige overlevingskansen voor alvleesklierkanker zijn minder dan 7 procent; een van de laagste van alle soorten kanker.

Deze statistieken zijn maar enkele van de redenen waarom internationale patiëntenverenigingen, met steun van Celgene, de werelddag voor alvleesklierkanker hebben gecreëerd.  Meer dan 29 patiëntenverenigingen starten verschillende initiatieven op sociale media om aandacht te vragen voor deze dodelijke kanker en de noodzaak om hier verandering in te brengen. Zij zullen via social media mensen aanmoedigen om informatie over de ziekte te delen, liken, tweeten en posten.

Ter ondersteuning van deze inspanning heeft Celgene de resultaten vrijgegeven van een wereldwijde Omnibus-enquête naar bewustzijn over alvleesklierkanker onder meer dan 7.000 volwassenen in de Verenigde Staten en vijf landen in Europa.  De enquête werd uitgevoerd door Ipsos in het begin van 2014 en was ontworpen om het niveau van bewustzijn en kennis over alvleesklierkanker, de mate van interesse om meer te weten te komen over deze dodelijke kanker, en de mate van steun voor grotere onderzoeksinspanningen te beoordelen.

De resultaten van de Omnibus-enquête laten zien dat er een zeer laag bewustzijn bestaat over alvleesklierkanker, ondanks het feit dat het één van de belangrijkste oorzaken van overlijden aan kanker in de hele wereld is.  Sterker nog, 60 procent van de ondervraagden zei dat ze bijna niets weten over alvleesklierkanker. Het goede nieuws is dat toen de ondervraagden op de hoogte gesteld werden van de lage overlevingskans in verband met alvleesklierkanker, meer dan 70 procent aangaf dat ze een campagne voor publiek bewustzijn en informatie over alvleesklierkanker zeer zouden steunen. Daarnaast gaf de helft van alle ondervraagden aan dat ze actie zouden ondernemen om publiekelijk bewustzijn te ondersteunen.

In een poging om in Europa veranderingen te stimuleren, hebben vier leden van het Europese parlement (MEPs)—Philippe Juvin, Philippe De Backer, Françoise Grossetête en Daciana Sârbu—de lidstaten van de Europese Unie en de Europese Commissie opgeroepen om te helpen bij het verlagen van de alarmerende overlijdensstatistieken van alvleesklierkanker. Deze inspanningen en een oproep tot actie werden beschreven in een bijlage bij het EU Parliament Magazine over alvleesklierkanker dat nu openbaar is.

Deze pogingen tot meer bewustwording zijn slechts één stap in het aanpakken van de huidige problemen rondom alvleesklierkanker. Celgene wil de levens van patiënten met alvleesklierkanker verbeteren door het ontdekken, ontwikkelen en op de markt brengen van aanvullende behandelmogelijkheden die deze kanker veranderen in een behandelbare ziekte. Momenteel zijn er meer dan 170 klinische onderzoeken wereldwijd, die behandelmogelijkheden onderzoeken bij ongeveer 35.000 patiënten. 30 van deze onderzoeken worden uitgevoerd en gesponsord door Celgene.

Doe mee en laat zien dat je meer aandacht voor alvleesklierkanker steunt! Bezoek www.worldpancreaticcancerday.org om te ontdekken hoe je de boodschap kunt uitdragen. Bekijk ook de boodschappen op sociale media van @Celgene en deel deze met je volgers.